Glaskuglens historie

Jeg elsker jule glaskugler. At få lov til at stirre på de fuldstændig fantastiske små glitrende kunstværker er for mig hjertet af juletræspynt. Jeg har elsket dem siden jeg begyndte at have minder om jul og bliver aldrig træt af dem. Derfor er glaskuglen også i stort tal at finde i min webshop. De er julens magi.

Det fortælles, at idéen til at fremstille farvede glaskugler og bruge dem som juletræspynt stammer fra en fattig glaspuster i Lauscha i 1847. Han havde ikke råd til de dyre valnødder og æbler og lavede derfor sin juletræspynt i glas. Allerede i årene op til 1847 var der i Thüringer Wald, i hjertet af Tyskland, for første gang blevet fremstillet kunstige menneskeøjne af glas. En glaspuster fra Lauschas bestillingsbog er blevet bevaret, og heri fremgår det, at der i 1848 for første gang blev afgivet en bestilling på seks dusin “julekugler” i forskellige størrelser. I starten blev kuglerne fremstillet hjemme med brug af bunsenbrænder og med rapsolie og paraffin som brændstof. Den industrielle anvendelse af gas muliggjorde meget varmere flammer og dermed større kugler med tyndere glasvægge.

 1597 begyndte en af byens fabrikanter at lave helt enkle, runde glaskugler. Den store udbredelse vandt kuglerne dog først, da den amerikanske butiksmagnat Frank Woolworth besøgte Lauscha. 

Her blev han overtalt til at købe et parti kugler, selvom han frygtede, at hans kunder ville finde pynten kedelig. 

Næppe var det første parti dog lagt ud i Woolworths butikker, før kuglerne blev flået ned fra hylderne. Allerede samme aften var de udsolgt. Omkring 1890 solgte Woolworth julekugler for hele 25 mio. dollars om året.

Indtil 1890-erne var kuglerne mundblæst, men efterhånden gik man over til at blæse i forme, som også gav mulighed for flere faconer og figurer. Omkring første verdenskrig fik de tyske varer konkurrence, først af østrigske, senere polske og tjekkiske varer.

Herunder finder du en lille del af de mange skønne, mundblæste og håndlavede glas kugler fra min shop ;0)

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar