Nostalgi kræmmerhuse med glansbilleder

Skønne nostalgi kræmmerhuse med glansbilleder er rigtig gammeldags julepynt.

Glansbilleder stammer fra Tyskland i 1860érne.

I starten var der tale om sort-hvid motiver, som man for ekstra betaling kunne få håndmalet.

Opfindelsen af litografi i farver muliggjorde farvede glansbilleder. I begyndelsen var der kun tale om firkantede billeder, men i 1 kom der også udstansede billeder og nogle oven i købet trykt med relief og med sølvglimmer, og glansbilleder med engle begyndte at dukke op.

De farvede glansbilleder sås oprindeligt i de tyske bagerbutikker, hvor de blev brugt til at dekorere kager. Senere blev de så anvendt som et dekorativt element til julekort.

Glansbillederne blev fremstillet med mange forskellige motiver, der både henvendte sig til drenge og piger. Omkring 1880 dukkede julemanden op som motiv, og i 1920érne fulgte julenisserne trop. Glansbilleder med julemotiver var naturligvis sæsonbestemt, på samme måde som påsken fik sine egne motiver.

I Danmark blev der produceret glansbilleder under 2. verdenskrig, bl.a. med Christian 10. til hest. Glansbilleder var for mange børn tidligere et stort samleobjekt, som blev indsat i hæfter og scrapbøger.

Start med at lime crepepapir på papir, jeg bruger 100g. printerpapir. Klip en form i pap til at tegne efter. Denne form er en 1/4 cirkel som jeg har klippet en lille del af så den ikke er helt en 1/4. Så bliver kræmmerhuset ikke så bredt for oven.

Dernæst er jeg klippet kræmmerhusene ud med en zigzag saks.

Klip to strimler ud i crepepapir og lim den sammen 1cm. ind så resten bare ligger dobbelt som vist. Klip derefter frynser ned til den sammenlimede cm.

Tegn med passer en linje en cm. nede på bagsiden af kræmmerhuset. Smør lim på med en limstift ovenfor linjen og lim frynsekanten på med bagsiden op. Når du vender kræmmerhuset vil frynsekanten være limet lige på som vist.

Drej kræmmerhuset på plads og lim der langs kanten. Stik en saks i kræmmerhuset som modvægt så du kan trykke de limede kanter sammen uden at trykke kræmmerhuset fladt. Dernæst limes glanspapir billedet på.

Lim crepepapir på begge sider af papir, klip med en zigzag saks den ene side og lim et tynd rødt bånd på ydersiden af hanken. Lim hanken på.

Spray med limspray spidsen af kræmmerhuset og drys med sne glitter. Så er dit kræmmerhus færdigt. God fornøjelse ;0).

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar