DIY påske kalejdoskob med gamle genbrugs skåle

Jeg har altid været fascineret af magien i et kalejdoskop. Smukke mønstre og farver. Det var kalejdoskopet jeg havde i tankerne da jeg lavede de skønne decoupage påske skåle.

De er ganske simple og billige at lave. De turkis bambus skåle var kasseret da de vær blevet slidte og misfarvede indvendig. Men med nogle fotokopier printet ud fra nettet, limlak og helblank trælim bliver de til små kalejdoskoper som man ikke lige bliver træt af at kigge på.

Et kalejdoskop er et rørformet stykke legetøj (som regel af dekoreret pap) med et kikkerthul i den ene ende og indvendig udstyret med spejle.. De sædvanligvis to, undertiden tre, spejle er anbragt i en spids eller ret vinkel i forhold til hinanden, så der dannes symmetriske mønstre, når man kigger gennem kikkerthullet. 

Kalejdoskopet blev opfundet af skotten Sir David Brewster i 1816 og patenteret i 1817. Han opkaldte det efter de græske ord καλός (kalos), είδος (eidos) og σκοπέω (scopeο), der betyder henholdsvis smuk, form og syn eller at betragte eller undersøge (altså en smuk-form-betragter). 

Røret kan i den modsatte ende i forhold til kikkerthullet, hvor lyset kommer ind, være fyldt med farvede glasstykker, småsten eller lignende, så der, når man ryster det, dannes forskellige symmetriske mønstre.

Start med af finde nogle billeder du gerne vil bruge. Det kan være, som her, print fra nettet, reklamer, glansbilleder, fotos eller andet. Klip billederne ud og smør limlak på det område hvor du vil starte med et billede. Der skal både limlak på under og over billedet. Brug en pensel eller fingrene til at glitte billedet på plads. Når skålen, som her, buer meget kan du med fordel glitte billedet på plads med lidt lim og din pegefinger. Men der skal være godt med limlak ovenpå billedet for ellers hænger fingeren fast i billedet og ødelægger det.

Sådan fortsætter du til skålen er dækket eller der hvor du syntes der skal være dekoreret.

Når du er tilfreds skal skålen stå og tørre. Det tager omkring en times tid. Derefter pensles dekorationen med helblank vandbaseret træ lak. Lad skålen tørre. Laker igen. Der skal lakeres 3 gange i alt. Når skålen er tør efter 3. lakering er skålen færdig. Det vil kunne tåle at bruges til “tørt” mad. Hyggeligt, billigt og let. God fornøjelse ;0)

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar