Så er min drivhushave endelig færdig og jeg elsker den.
Her kommer jeg til at bruge mange timer og synet er en fornøjelse at kigge på fra mine køkkenvinduer.
Så haven er både en nydelse at være i og at kigge på.
Det er ikke svært at bygge en have som denne. Det kræver kun tid, tålmodighed og lidt værktøj. Jeg har brugt en geringssav, skruemaskine, pælebor, vaterpas, hammer, centersliber og en vinkelsliber til rionet. Har man ikke selv værktøjet, kan man ofte låne det eller få en ven eller få en nabo til at hjælpe sig.
Det er billigt og nemt at bygge espalier. Det eneste det kræver er trykimprægnerede stolper, her 100 x 100 mm. x 3 m., rionet, stolpebeton samt et pælebor. Se hvordan man gør i drivhushave del 2.
Espalierne er med til at skabe højde og rum i haven og giver klatreplanter mulighed for at folde sig ud.
På espalierne er der sat klatreroser, New Dawn, arkitektens trøst, Fallopia aubertii, og klematis Elizabeth og Josephine. Som bunddække, storkenæb Rozanne.
Arkitektens trøst er en meget aktiv klatreplante, derfor sit navn, og kan vokse op til 5m. på en sæson. den skal klippes 1-2 gange årligt og har det skønneste duftende blomster som blomstre i flere måneder.
Klatrerosen New Dawn er ligeledes en god klatrer, har lang blomstringstid, middelkraftig duft og er hårdfør.
Storkenæb Rozanne er dronningen i familien storkenæb. Den bliver stor og bunddækkende med mange blå blomster fra midt sommer til november.
Klatreklematis Elizabeth og Josephine blomstrer fra juni til september.
Klatrerose New Dawn. Arkitektens trøst. Storkenæb Rozanne.
Alle elementer i haven er cirkler på nær plantekasserne. Drivhuse, bord, vægdekoration og krukker. Cirklerne bløder det trekantede fliseareal op og giver haven et let og luftigt præg.
Solcelle rislamper i drivhuset. Gamle kobberplatter som vægdekoration.
Haven her er ikke dyr at bygge. De dyreste elementer er de 2 drivhuse fra Palram, model Oasis og 70 kvm. fliser 50 x 50cm. fra Lahema Marmorkunst. Dertil 20 stk. trykimprægnerede stolper 100 x 100mm. x 3 m., 10 poser stolpebeton, 6 rionet, 150cm. x 250cm. terrassebrædder og 5 stk. trykimprægnerede stolper, 75 x 75mm. x 2, 25m. samt stabilgrus, 4 m. jord og 2 bøtter sort maling.
Den musselmalede kæmpe på sin nye hædersplads.
Haven i marts 2020. Haven i april 2020.
Haven i marts 2020. Haven i april 2020.
Plantekasser med stauder og opstammet pil “Salix”.
Cirkeldekorationen på væggen er gamle loppefunds kobber platter som man kan finde alle vegne og ofte koster de kun få kr.
På espaliet er plantet arkitektens trøst “Fallopia aubertii”.
Espalier bygges og males.
På dette espalier er rosen New Dawn på vej.
Bunddække storkenæb Rozanne.
Arkitektens trøst vil dække espaliet på kort tid.
Når man ikke kan nå må man være kreativ ;0)
Tilskæring af rionet.
Det er nemmere at tilskære rionet når nettet ligger på noget, evt. stolper som her. Dernæst skæres nettet til med en vinkelsliber. Det er nemt. Husk at bruge sikkerhedsbriller, og handsker.
Det er let og enkelt at bygge sine egne plantekasser. Jeg har bygget kasserne i trykimprægnerede terrassebrædder, 12cm. x 2,5cm. og 75 x 75mm. trykimprægnerede stolper. Kasserne måler b.100cm. x d.75cm x h. 60cm.
Skær 10 stk. terassebrædder i 100cm. samt 10 stk. 75 c. 4 stk. hjørnestolper i 60cm. høj af 75 x 75mm. stolper. Derefter forborer jeg brædderne så skruerne ikke flækker brædderne når jeg skruer dem på hjørnestolperne. Lav først langsiderne og saml dem så ved at skrue ende brædderne på de to langsider som vist på billederne. Der er ingen bund i mine kasser. Mal kasserne hvis du vil eller lad dem stå i natur. Placer kasserne og sørg for at de står i vatter. Skæve kasser er ikke et skønt syn. Så er det bare at skovle jord i dem ;0) Til info er der ca. 12 trillebør fulde jord i hver kasse. Gratis fitness ;0)
Ingen kommentarer