Julestue på Playground.

At lege og at drikke jul er ældre end kristendommen, men det at holde julestuer har sit udspring i de såkaldte vågenats-forlystelser i katolsk tid. Alle de store kirkelige højtider fejrede folk aftenen og natten før ved at våge – ved at sidde oppe – til man skulle overvære midnatsmessen. I disse nattevagter fik man tiden til at gå med alskens verdslig tidsfordriv som leg, drik, sang og dans.

Julestuen med dens julelege var højeste mode i by og på land mellem 1650 og 1800. Man spiste og drak tæt. Bagefter legede man julelege, der kunne være både fornøjelige og frække.

Kirken var modstander af julestuer, da de efter kirkens mening medførte både drukkenskab og løsagtighed, hor og ufortræd, og at de forførte deltagerne til drik, spil, sværmen, banden og letfærdig dans – og så på højtidsdage!

Og det er her julebukken kommer ind i billedet. Julebukken var en udklædt gårdskarl. Han var klædt ud med et bukkekranie spændt på hovedet og et hvidt lagen viklet omkring sig. Han svinede alle til. Jo værre sprog, desto flere øl og godter fik han. Ideen var, at julebukken tog alt det onde med sig, og dermed sikrede fortsat lykke og fremgang for husets beboere.

I dag er julestuen et privat eller offentligt julearrangement/juleudstilling som hylder julen med pynt, hygge og julefortællinger og der er præcist hvad Julestuen på Playground er.

Langt de fleste juleting på billederne her kan du finde på DagmarNjords webshop

https://shop.dagmarnjord.com

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar