Ingen jul uden kræmmerhuset. Det ældste kendte julekræmmerhus er fra 1866. Det har en illustration af en tapper landsoldat, der svinger med en bøgekvist.
Kræmmerhus hører til på ethvert juletræ og dannes ved at dreje et stykke passende materiale, så det får form af en kegle, hvorefter der pålimes en hank.
Et kræmmerhus er ofte hjemmegjort i papir, men findes i utallige udgaver. Traditionelt skal det fyldes med godter, f.eks. bolsjer eller pebernødder, så det er klar, når “træet skal spises”. Kræmmerhuset er en af de ældste former for pynt på juletræet.
Kræmmerhuset på juletræet er luksusudgaven af de kræmmerhuse, som førhen blev brugt som emballage, når der blev handlet ved købmanden og med omrejsende kræmmere, der solgte mel, sukker og gryn “i løs vægt”.
I 1912 udgav den danske fajancefabrik Aluminia spise og kaffestellet Tranquebar. Stellet er tegnet af Christian Joachim og det er et af hans mest kendte design, som blev produceret frem til 1995. Stellet er inspireret af det gamle ostindiske porcelæn, som Danmark i sin tid importerede fra det fjerne østen via den tidligere koloni Tranquebar i Dansk Ostindien. Hovedmotivet er en tulipan indrammet af borter med et fletmønster, og har samme blågrønlige tone og karakteriserede de gamle ostindiske varer.
Mågestellet er et dansk spisestel i porcelæn, der blev skabt i 1895 af Fanny Garde hos Bing & Grøndahl. Stellet betegnes som et af de mest danske, der findes. Mågestellet var med til at indlede jugend stilen i Danmark. Garde fik sin inspiration til motiverne lige uden for vinduet af hendes atelier. Her var opsat et foderbræt, som mågerne fløj til for at finde føde. Det meget omfattende Mågestel har bevaret det samme udseende siden produktionensstarten.
Blå Blomst, kommer til verden i 1779. Det velkendte mønster består af friskplukkede buketter fra de danske haver malet i Royal Copenhagens signaturfarve. Den koboltblå buket består af tulipaner, roser, snerler, nelliker, valmuer og aurikler.
Oprindeligt var Blå Blomst et kaffestel, designet af G.F. Hetsch. I 1885 bliver det re-designet af Arnold Krogh og udvidet til at være et spisestel. Stellet er ikke længere i produktion, men der er netop lanceret et nyt stel, ”Blomst”, som er en nytænkning af det oprindelige mønster.
I 1904 lancerer Bing og Grøndahl det smukke stel Empire. Stellet er designet af Harriet Bing, og inspirationen er hentet fra Napoleons kejserkroning i 1804. Fru Bing var overmaler, og hvor dekorering af porcelæn ellers var mændenes domæne, ender kvinderne med at tage over.
Det elegante stel i empirestilen bliver en af Bing og Grøndahls klassikere og er stadig den dag i dag et populært stel.
Siden 1775 har den kongelige porcelænsfabrik produceret musselmalet. . Det musselmalede var det første, fabrikken producerede, hvorfor hvert enkelt stykke bærer tallet 1 sammen med bomærket med de tre bølgelinjer (for Øresund, Storebælt og Lillebælt) og malerens initialer. Mønstret er stiliserede chrysanthemum og potentil med småblade. Stellet blev i 1880érne fornyet og udviklet af Arnold Krog med halvblonde- og helblondekanter, der er gennemhullede. Bing & Grøndahl har også produceret musselmalet porcelæn. Selv om mange lande har produceret musselmalet porcelæn, fremstår det i dag som typisk dansk.
Det musselmalede mønster er inspireret af kinesiske stel, der var tegn på velstand. Det er malet med Royal Copenhagens signatur, den koboltblå farve, og alt er dekoreret i hånden. En tallerken bærer mere end 1100 penselstrøg.
Workshop indeholder alle materialer til 5 kræmmerhuse, opskrift samt kaffe og kage. Materialer til flere kræmmerhuse kan købes.
Pris pr. deltager, (fra 12 år) 300,
Workshop d. 24. nov. fra kl. 19.00 til kl. 22.00 på Playground, Gl. Århusvej 293, 8800 Viborg.
Workshop d. 6. dec. fra kl. 09.00 til kl. 12.00 på Playground, Gl. Århusvej 293, 8800 Viborg.
2 Kommentarer
lissi Korsgaard
8. december 2022 at 8:58Hej
Jeg vil gerne vide hvornår der er kurser med karenoline.
Med venlig hilsen Lissi
Dagmar Njord
14. december 2022 at 1:34Hej igen Lisse. Du skal kontakte Karenoline. P.T. har vi ingen kurser sammen. Bedste hilsner Susanne