Så nåede vi til MesterSkaberne program 6. Det blev også programmet, hvor dommerne tog strømmen, både i hallen og på os ;0)
Vi tog tilbage i tiden og fandt det gamle håndelag frem. Aldrig har der været så stille i hallen. Og det var befriende og fascinerende.
Vi arbejder begge med jul i Den Gamle By, så det var oplagt at jule-temaet før eller senere sneg sig ind i programmet. Uden strøm, det gamle håndværk => Den Gamle By => JULETRÆ ;0)
Juletræets stamme er lavet af en skøn gammel billardkø, foden af gamle terrassebrædder, grenene af eger fra et cykelhjul, kobbertråd fra en sammenfiltret bunke kobber og papirsengle lavet af rester fra vores lampe og englehovederne af kanten fra nogle tiloversblevne tallerkner med guldkant fra vores mosaik bord. Ren og skær genbrug ;0)
Den store opgave. Lav en stol af en gammel høvlebænk!!!!
Det er i sig selv ikke svært at lave en stol. Man kan sidde på hvad som helst. Men at lave en stol, der er god at sidde på og som er en arkitektonisk nydelse at se på, er et ikke nogen let opgave. Det er faktisk en af de sværeste opgaver overhovedet. At skulle udtænke og producere den ud af en gammel høvlebænk, på bare to dage, er nærmest en umulighed, men vi gør, af og til, det umulige.
Stolen anser vi for værende vores mesterværk. Den stol krukker vi lidt med ;0)
Selve ideen i stolen er den ubrudte linie som starter fra det venstre forben, videre rundt om sædet, til venstre rundt om ryggen, drejer ned til højre i armlænet og ned og rundt til det vandrette ben, som hviler på gulvet.
Allerhelst ville vi gerne have undværet det sorte metalrør, der støtter selve stolens struktur, men det ville have krævet at vi indlagde en metal konstruktion i kernen på stolen og det havde vi ikke tid til eller mulighed for.
Som du kan se på den lille model ovenfor ville vi gerne, at armlænet havde svævet.
En af mine favoritdesignere udi stole kunst er Gerrit Rietveld. For jer der kender ham, vil det ikke komme som nogen stor overraskelse. Gerrit Rietvelds banebrydende Red and Blue Chair designet i 1917 er fantastisk. De færreste ville gætte på at dette design er 102 år gammelt. Jeg er den heldige ejer af en Red & Blue Chair, som jeg aldrig bliver træt af at kigge på.
Kigger man godt på vores lille mesterværk, så vil man kunne se inspirationen fra Gerrit Rietveld.
Jeg tror, at godt design bygger på enkel matematik. Ryd op i ideerne og brug de matematiske premisser. Så er der en pæn stor sandsynlighed for succes med design.
Vi valgte at sy aftagelige læderhynder, da der fra dommernes side var lagt vægt på, at stolen havde komfort.
Havde vi kunnet lave stolen uden metalstøtten så havde vi hellere end gerne ofret hynderne og ladet stolen stå helt ren som den lille model. Mini modellen er for øvrigt bygget 1-10 og er målbar. Den hjalp os mange gange med at holde styr på hele bunken af mikado brikker under produktionen. Anton sagde ofte at han følte han var til svendeprøve på de mange opgaver vi fik, men hans virkelige svendeprøve var denne stol som i den grad kræver nogle færdigheder ud i snedkerfaget. Modsat Anton har jeg lige 36 års håndværks erfaring mere på bagen så jeg ved, om nogen, hvad det kræver at kunne det han kan. Jeg er næsegrus beundring for hans viden, snilde og håndelag.
Stolen er bygget af en gammel høvlebænk, en brugt bøgetræs bordplade, et vandrør malet sort, skruegevind fra høvlebænken og læder fra ryggen på en udtjent læder lænestol.
18 stykker træ i forskellige længder og tykkelser har været igennem tykkelseshøvlen utallige gange, og alle de mandetimer vi havde til rådighed er brugt på at finpudse alle stykkerne så de stod helt skarpe og fik den smukkeste lød frem i træet. Dertil ingeniørarbejdet med at sy hynder, som stod lige så skarpe som stolen.
Vi håber at du bliver inspireret af at se MesterSkaberne og får mod på selv at prøve at gentænke gammelt skrammel til nyt design. Det er sjovt og givende og så passer det på vores miljø ;0)
På gensyn på onsdag kl. 20.00 på DR1 til MesterSkaberne.
Anton og Susanne
Ingen kommentarer