Krukker i haven

Havens udendørs rum, kan for mig, ligestilles med husets indendørs rum.
De har hvert deres formål og indretning. Ofte også hver deres farve. Krukker giver mulighed for at indrette og ændre indretning alt efter temperament, behov og årstid.

Hvis du vælger krukker, som er hårdtbrændte, med glasur, eller saltglaserede, er de ofte frostsikre og skal ikke flyttes ind om vinteren. Eneste men er dog at man også skal sikre sig at planten i krukken også tåler frost.
Rødlerspotter er ikke frostsikre, idet de ikke er brændt ved så høje temperaturer som hårdtbrændte krukker.

Krukker giver mange muligheder, men også forpligtelser. De skal vandes ;0)

I somre som i 2018 var det lidt af et arbejde at vande de i alt 388 potter, som jeg har i drift. Måske skulle jeg overveje at komme på potteafvænning…
Men glæden opvejer så rigeligt besværet. I en del af mine potter vokser Hosta eller Fonkie, som de også hedder. Det er en tørketålende bladplante. Denne type plante kræver ikke nær den samme pleje og vanding som sommerblomster.

Hosta skaber miljø og fås i mange grønne nuancer og størrelser.
De deles nemt med en spade om foråret, når de lige har spiret. Lav et hak lige ned i planten og del den i op til 6-8 dele og plant disse i potter eller bede. Jeg plejer at skille dem ad i 4. Alle mine hundredevis af Hostaer stammer oprindeligt fra to moderplanter, jeg fik foræret for 22 år siden.

Krydderurter er selvsagt også et hit i potter. Mynter SKAL i potter hvis du ikke ønsker mynter i hele haven i løbet af nogle få år. Mynter har nemlig, ligesom brombær, lange agressive underløbende skud, som nemmere styres i potter.

Den smukke skærmlilje, Agapanthus, er en fantastisk potteplante med dens kæmpe blå blomsterstande. Eneste huskeregel med Agapanthus er at den skal overvintre frostfrit.

Sommerblomster, opstammede roser, buxbom, m.m. er alle gode potteplanter til havens uderum.

En af mine favoritter er store glaserede potter med ens planter, i rækker eller grupper – det er et fantastisk syn ;0)

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar