Roser i haven

Rosen er en fantastisk blomst. Dens historie går mere end 4000 år tilbage og længere end nogen anden forædlet plante. Rosen symboliserer kærlighed og skønhed.
Den eksisterede allerede i primitiv form tilbage i Tertiærtiden, hvorfra man har fundet fossiler med forskellige plantedele fra roser. I 1800 tallet begyndte antallet af udbudte sorter at stige, og i 1842 udsendte handelsgartner Martin Henriksen et katalog med 240 arter og sorter.
Den første danske rosenbog blev udgivet i 1855 af slotsgartner Skjoldager, gartner hos enkedronning Caroline Amalie, der lod anlægge en rosenhave ved Sorgenfri slot. Ligeledes var Napoleon d. 1’s kone, kejserinde Josefine, utrolig glad for roser og indledte forædling af et stort antal sorter i starten af det 1900 århundrede, (kilde: Rosenhaven Rosenly)

I min have findes en del roser, valgt ud fra dels duft, dels blomstringstid, dels hvor resistente de er mod sygdomme. Og som alt andet kommer man til at indgå kompromiser.

Herunder billeder af gul Chinatown, en klatrerose som bliver mellem 150-200cm og ca. 100cm. bred.

Bronzefarvet klatrerose Westweland med berusende kraftig duft. Blomstrer fra juni.

Den smukke smukt røde rose er en hybrid, som jeg aldrig har fundet ud af hvad hedder. Jeg har dog en formodning om, at det godt kan være Rosa Picasso. Jeg fandt planten for mange år siden og vidste bare at det var en smuk klatrerose og formidabel er den.

Den store hvide buskrose hedder Helene Lykkefund og er forædlet af Aksel Olsen ca. 1930. Buskrosen har en berusende stærk duft, der særligt om aftenen kan duftes på lang afstand. Den kan blive op til 6m høj og 5m bred, så jeg vil betegne den som en pladskrævende landskabsrose. Det er en sund og skyggetålende rose som blomstrer fra midt juni til midt juli.

De tre opstammede roser er alle hybrider med 5 år på bagen. For alle opstammede roser gælder, at det er en god ide at pakke podestedet ind i bomuldstrimler om vinteren for at beskytte mod frost.

Roser er forslugne planter, der kræver meget npk gødning (N=nitrogen, P=phosphor, fosfor, K= kalium). Jeg gøder 4 gange årligt, i april, maj, juni og juli.

Beskæring af roser sker omkring Dronning Margrethes fødselsdag i midten af april, når faren for frost er så nogenlunde ovre.

Alle roser på denne side er fotograferet her i min have ;0)

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar