Byg et rosenespalier

Skab rum i haven. Det er let og billigt. Men virkningen er stor og det giver klatreplanter mulighed for at folde sig flot ud.
Lige som husets rum er havens rum vigtige for at give hygge. Det giver også mulighed for at lave forskellige rum til forskellige formål. En rosenhave,- en frugthave,- en staudehave,- en køkkenhave?

Det eneste man skal bruge er nogle 100mm. x 100mm. x 3m. stolper, et pælebor, lange skruer (150mm.), 2 rionet og noget maling.

Start med at bore huller med pæleboret, 3 m. stolper skal ca. 75 cm. ned i jorden så bor huller med den dybde. Imellem hver stolpe er der her 1,5 m.

Støbning af stolper er let og enkelt. Start med at bore et hul med et pælebor i den dybde du har brug for. Jeg har en hul dybde på ca. 70 cm.

Dernæst sættes stolpen ned og der stampes lidt jord omkring stolpen, lige nok til at den kan reguleres. Brug et vaterpas til at lodde stolpen af så den står lige. På toppen mellem stopperne lægger jeg et bræt til at ligge vaterpasset på for at sikre at stolperne står lige højt. Det kan godt kræve at man flere gange løfter stolpen op og i hullet til den er i vater med den forrige pæl.

Når stolpen står i vater, både i højden og langs siderne, hældes lidt mere jord ned i hullet og der stampes igen. Jeg bruger bare enden af min kost. Derefter hælder jeg stolpebeton ned i hullet til der er ca. 20 cm. fra hulkant, stamper betonen godt til, sikre igen at stolpen er i vater og hælder så en sjat vand ned til betonen. Til sidst kommer der jord på til hulkant.

Der skal altid være jord i bunden af hullet, ikke beton, for ellers vil stolpen rådne.

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar